Integral Health Coaching

Integral Health Coaching:

Anja Wolters is naast oefentherapeut Cesar-Mensendieck ook Integral Health Coach. Dat betekent dat zij holistisch kijkt en uitgaat van de onlosmakelijke verbondenheid tussen lichaam en geest. In haar ogen hebben klachten en symptomen zin. Een klacht is een uitnodiging van het lichaam om aandacht te hebben voor iets wat onder de klacht ligt. 

Veel van dit soort klachten wordt samengevat onder de term SOLK
SOLK staat voor: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Hiermee wordt bedoeld dat er lichamelijk klachten zijn die al langer bestaan en waarbij met een medisch onderzoek geen ziekteoorzaak gevonden is. Deze klachten komen veel voor, ongeveer de helft van de mensen die de huisarts of specialist bezoekt heeft last van deze klachten.

 

Klachten die hieronder vallen zijn: chronische vermoeidheidsklachten (CVS) of ME

  • terugkerende en aanhoudende pijnklachten (spier- en gewrichtspijnen, rug-, nek- en hoofdpijn)
  • fibromyalgie
  • prikkelbare darmen
  • onderbuikklachten
  • benauwdheid, hartkloppingen en/of pijn op de borst

 

Deze klachten komen vaak voor in combinatie met psychische klachten, zoals:

  • stemmingsklachten (somberheid, depressie)
  • angst- en/of paniekklachten
  • overspannenheid of burn-out
  • concentratie-, geheugen- en planningsproblemen
  • slaapproblemen

 

Het lichaam lijkt te zeggen: ‘Het is allemaal leuk en aardig wat je probeert maar op deze wijze lukt het me niet om nog mee te doen.’
Steeds meer lijkt het erop dat SOLK ontstaat na een langdurige periode van (vaak onbewuste)  stress, mentaal en/of lichamelijk. Wij zijn als mens goed uitgerust om op acute, kortdurende stress of omgevingseisen te reageren en ons aan te passen. Echt herstel daarvan blijft echter vaak uit omdat onze reactie op de oorspronkelijke trigger niet adequaat hersteld is. Eevoudigweg omdat de omstandigheden dat niet toelieten. Zo kan het zijn dat het stresspatroon naar het onderbewuste is geraakt en ongemerkt door blijft draaien. Op den duur veroorzaakt dit overbelasting omdat het potentieel om te helen niet beschikbaar is. Het slimme lichaam laat je weten dat, hoe goed je je best ook doet om alles het hoofd te bieden, het op die manier niet meer mee wil doen. Het lichaam nodigt je uit om te luisteren en op zoek te gaan naar je gezonde potentieel.

Dit kan door integraal te kijken en te werken. “Integraal” (of “holistisch”) betekent dat we niet alleen naar het fysieke lichaam kijken, maar ook de mentale en energetische gezondheid aandacht geven. Zelfs de spirituele dimensie van gezondheid blijkt een belangrijke rol te kunnen spelen. We komen er steeds meer achter dat fysieke symptomen vooral signalen of boodschappen zijn over blokkades in die andere gebieden. Dat betekent dat het enkel en alleen proberen de lichamelijke symptomen te bestrijden, hoogstens een tijdelijke verlichting oplevert. De boodschappen vinden vroeger of later een andere manier om zich te melden. Fysieke symptomen blijken geen lastposten, maar nuttige signalen voor je verdere groei. Het voelt in eerste instantie als een verstoring van je comfort. Echter, eigenlijk wil het symptoom dat jij je zone van comfort ruimer maakt zodat er meer van jouzelf kan zijn.

 

Zie ook: www.mensenbewegen.nl en www.heelheid.nu of neem contact op met Anja Wolters:
info@mensenbewegen.nl
tel: 06 21887705